Имайки предвид, че двете най-големи ледени покривки на земята - тази на Антарктика и тази на Гренландия - се простират на повече от 12 милиона квадратни километра, взети заедно, на сушата наистина има много лед. Но какво ще стане, ако всичко просто... изчезне и ледът се стопи?

Ако целият земен лед се разтопи, това няма да бъде нищо друго освен катастрофално. И това е меко казано.

Видео от Business Insider Science (вижте го по-долу) изобразява точно как биха изглеждали нашите брегове, ако целият земен лед се разтопи. И предупреждение: нищо добро не ни чака.

Много европейски градове като Брюксел и Венеция биха били на практика под водата. В Африка и Близкия изток ще бъде същото и Дакар, Акра, Джеда и др. ще изчезнат. Милиони хора в Азия, в градове като Мумбай, Пекин и Токио, ще бъдат прокудени и ще трябва да се преместят във вътрешността на страната. Южна Америка ще се сбогува с градове като Рио де Жанейро и Буенос Айрес. А в САЩ ще наблюдаваме как места като Хюстън, Сан Франциско и Ню Йорк - да не говорим за целия щат Флорида - бавно изчезват в морето.

Business Insider базира тези визуални изображения на оценката на National Geographic, че морското равнище ще се покачи с 65 метра, ако целият земен лед се стопи в нашите океани. Има дори инструмент, чрез който можете да разгледате подробно как вашата общност може да бъде засегната от покачването на моретата, за добро или лошо. Въпреки че като гледаме тези карти, е трудно да си представим, че "за по-добро" е вероятен резултат за много от нас.

Голяма част от най-населените региони на Америка биха били сериозно засегнати от покачването на морското равнище. Докато продължаваме да изгаряме изкопаеми горива за енергия и отделяме въглерод в нашата атмосфера, планетата става все по-топла и по-топла. А това означава разтопен лед. Проучване, публикувано миналия септември от изследователи в САЩ, Обединеното кралство и Германия, установи, че ако не променим начина си на работа, определено има достатъчно налични ресурси от изкопаеми горива, за да разтопим напълно ледената покривка.

"Това няма да се случи за една нощ, но умопомрачаващото е, че нашите действия днес променят лицето на планетата Земя, както я познаваме, и ще продължат да го правят за десетки хиляди години напред", казва водещият автор на проучване Рикарда Винкелман от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата. "Ако искаме да спрем това", продължава тя, "трябва да запазим въглищата, газа и петрола в земята".

Добрата новина? Повечето от нашите брегове са все още непокътнати и също могат да останат такива - ако действаме сега.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: Саудитска Арабия строи футуристичен небостъргач във формата на куб (ВИДЕО)