Ако – или когато – човешката цивилизация рухне, какво ще остане? Може би части от някои градове. Или Статуята на свободата, а ла сценария на „Планетата на маймуните“. Като цяло обаче може да не са останали много доказателства за това, какво е постигнало човечеството – или какво е довело до неговото падение.

Един екип от изследователи иска да промени това. Тяхното решение? Масивна, неразрушима кутия, която ще записва научни данни, за да даде на бъдещите цивилизации представа за това как, точно е загинало човечеството.

Проектът, наречен Черната кутия на Земята, ще бъде огромен стоманен монолит, инсталиран на отдалечено място в Тасмания. Това е подобно на черните кутии, които са предназначени да оцелеят при самолетни катастрофи и да предоставят на следователите ценни данни за това, какво е довело до бедствието – само че в планетарен мащаб.

Проектът е сътрудничество между изследователи от Университета на Тасмания, маркетингова агенция Clemenger BBDO и творческата агенция The Glue Society.

Екипът проектира кутията за записване на климатични данни като атмосферни нива на CO2, температури на морето и нива на консумация на енергия. Също така ще събира контекстуална информация като заглавия на новини и публикации в социалните медии.

„Идеята е, че ако Земята се срине в резултат на изменението на климата, това неразрушимо записващо устройство ще бъде там, така че всеки, който е останал, да се поучи от това“, казва Джим Къртис, изпълнителен творчески директор в Clemenger BBDO.

Самата кутия ще бъде направена от стомана с дебелина три инча и конзолна от гранит. Вътре ще има система от свързани с интернет устройства за съхранение, захранвани от слънчеви панели на покрива на кутията.

„Създадена е, за да надживее всички ни“, каза Джонатан Книбоун, съосновател на Glue Society, пред ABC. „Ако се случи най-лошото и дори всички енергийните мрежи паднат, това нещо все още ще бъде там.“

Най-големият проблем за екипа сега е как да помогнем на бъдещите цивилизации да получат достъп до информацията, която съдържа. В края на краищата те просто ще намерят мистериозен монолит в средата на нищото.

Снимка: Clemenger BBDO, The Glue Society

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години