2019-та е доста трудна за Tesla. Само за няколко месеца компанията имаше проблем с поръчките на своя Model 3 и затвори част от автосалоните си. Шефът на Tesla Илон Мъск прогнозира, че догодина 1 милион от роботизираните таксита на компанията ще се движат по улиците, макар че Tesla дори не е завършила работата по автономната технология за това.

Сега проблемите продължават със значителни негативи във финансовите резултати на Tesla. Компанията отчете загуба от 702 милиона долара за първото тримесечие. Загубата бе дори по-висока и от това, което Уолстрийт очакваше еквивалентът на 2.90 долара на акция вместо прогноза от 69 цента. 

Финансовите резултати отново поставят големия въпрос може ли Tesla да оцелее като производител на достъпни електрически коли, продавайки Model 3 вместо луксозните Model S и X. Според анализаторите, след появата на по-достъпния Model 3 продажбите на по-скъпите модели вече никога няма да бъдат същите. С други думи, Tesla ще живее с пулса на Model 3.

От своя страна, Tesla не вяява, че Model 3 ще „изяде“ останалите продажби. Вместо това, тя оправдава загубата с доставката на по-малко коли от заводите.

Tesla все още очаква своя компактен SUV Model Y да влезе в производство през 2020 г., макар да не е решила  в кой от заводите си ще го сглобява - в Калифорния или в Невада.