Учени вярват, че са открили горния праг на човешки живот: 150 години. Ако е вярно, това ще подобри сегашния рекорд за най-стар човек – дама, която почина през 1997 г. на 122 г., – но ще сложи спирачка на плановете за вечен живот.

Използвайки iPhone приложение и набор от медицински данни от доброволци от САЩ и Великобритания, учените смятат, че са изчислили максималната възраст, до която хората биха се надявали да доживеят някога. Изкуствен интелект е анализирал данни, свързани със здравословното и физическото състояние, и учените са заключили, че продължителността на човешкия живот зависи най-много от два фактора: биологичната тежест, която се свързва с начина на живот, стреса и хроничните заболявания и издръжливостта, която показва колко бързо човек се връща към нормален живот след проблем.

Резултатите показват, че между 120- и 150-годишна възраст човешкото тяло напълно губи своята издръжливост, което означава, че не може да се възстанови от никакви болести. Според учените дори най-ефективните методи на лечение и превенция могат да подобрят само средната, но не и максималната продължителност на живота.

Отрезвяващата новина идва на фона на популяризирането на концепцията за биохакването, което се опитва да използва съмнителни и недоказани практики за удължаването на живота.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)