Според ново проучване на екип от учени от университета Бен-Гурион в Негев в Израел относително високото излагане на фонова радиация всъщност може да доведе до по-здравословен живот.

Фоновото лъчение е вид йонизиращо лъчение, което произхожда както от естествени, така и от изкуствени източници. Естествените източници включват космическа радиация от Космоса и естествени радиоактивни материали, докато изкуствените включват всичко от медицински рентгенови лъчи до тестване на ядрено оръжие.

Както е подробно описано в изследването, публикувано в списание Biogerontology, учените са изследвали фонови радиационни данни, датиращи чак до 60-те години на миналия век във всички 3129 окръга в САЩ, използвайки калкулатора на дозата на радиацията на Агенцията за защита на околната среда.

След това те сравняват тези данни с честотата на раковите заболявания от статистиката и данните за продължителността на живота от Медицинския център на Университета във Вашингтон.

Това, което те откриват, е доста изненадващо. Тези, които са живели в райони, където нивата на фонова радиация са били по-високи, са имали значително по-ниски нива на рак на белия дроб, панкреаса, дебелото черво и ректума.

„Така показваме, че продължителността на живота - най-всеобхватният индекс на здравето на населението - е била приблизително с 2.5 години по-дълга при хората, живеещи в райони с относително висока фонова радиация“, пишат изследователите в своя доклад.

„Излагането на висока фонова радиация показва ясни полезни ефекти върху здравето на хората“, се казва в статията.

„Десетилетия на научна теория потенциално биват опровергани от забележителните изследователи от университета Бен-Гурион“, заявява в изявление Дъг Сесерма от същия университет. „Тези констатации могат дори да осигурят чувство на облекчение за тези, които живеят в райони в САЩ с фоново облъчване, по-високо от средното.“

Не е ясно дали същите тези ефекти ще се прилагат за по-високи нива на фоново излъчване над нивата, причинени от природните източници.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)