Може да са били необходими векове, за да се заснеме първият истински образ на черна дупка, но бяха необходими само няколко години за последващи разкрития на феномена. The New York Times съобщава, че изследователите зад телескопа Event Horizon са публикували най-подробната снимка на черна дупка до момента. Актуализираната снимка на дупката на галактиката Messier 87 я показва за първи път в поляризирана светлина, илюстрирайки как магнитните полета (посочени от линиите, които виждате тук) се държат в самия край на космическия феномен.

Новите изображения показват, че тези полета са достатъчно мощни, за да осигурят устойчивост на силно магнетизирания газ в хоризонта на събитията, помагайки на част от газа да избяга от гравитационното притегляне в самата дупка. Газът трябва да се изплъзне през тези полета, за да попадне в дупката, коментира Джейсън Декстър от университета в Колорадо. Изображенията също така предполагат, че струята получава силата си от ротационната енергия на черната дупка, твърди сътрудникът на Event Horizon Майкъл Джонсън.

Данните също така позволяват на учените да преценят, че черната дупка е сравнително скромен лакомник - тя „консумира“ само една хилядна от масата на Слънцето всяка година.

Оттук насетне трябва да видим повече нови неща в материята. Докато комбинацията от уредите на световните телескопи в мрежата на Event Horizon е ограничена, една бъдеща версия трябва да бъде достатъчно способна, че да създава пълноценни видеозаписи на магнитната активност. Това трябва да покаже как магнитните полета извличат енергия от черната дупка и допълнително да демистифицира един от непознатите обекти на Вселената.

Снимка: Event Horizon Telescope Collaboration

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15