Електрически велосипеди са двуколесните електрически превозни средства, които надхвърлят продажбите на електрическите автомобили и са много по-достъпен начин и по-чиста алтернатива на колите, задвижвани с бензин.  

Така че защо те не са по-голяма част от дискусията за алтернативите за устойчив транспорт?

За тези, които не са имали удоволствието да научат за тези забавни електрически двуколесни машини, електронните велосипеди са основно нормални велосипеди с педали с добавени батерия и електрически помощен мотор.

Понякога това е двигател с ниска мощност, предназначен да помогне на велосипедистите да се изкачват по-лесно, да намалят усилията, необходими, за да стигнат до работа, или да удължат фитнес карането за по-дълги излети.

В други случаи това е мотор с по-висока мощност, който всъщност може да замени необходимостта от педали напълно и да функционира повече като електрически мотопед.

Има всякакви специални електрически велосипеди, като сгъваеми модели за пренасяне в метрото или карго модели за превозване на хранителни стоки или деца.

По принцип това е изключително разнообразна индустрия с по нещо за всеки. Общата идея е, че всички те споделят електрически двигатели и всички те могат да се използват за замяна на автомобилни километри – особено автомобили, задвижвани с ДВГ.

Това не е някаква нова идея или неясно хоби. Електрическите велосипеди се продават с голям успех – и то от години.

Дори в САЩ, където по-трудно се възприема идеята, новите компании за електрически велосипеди са достигнали над сто хиляди продажби само за две години. По-утвърдените производители за електрически велосипеди в САЩ печелят стотици милиони долари финансиране, докато инвеститорите се ориентират към приемането на тази тенденция.

В Европа електрическите велосипеди са още по-разпространени и всъщност се очаква до средата на това десетилетие броят им да надхвърли този на абсолютно всички автомобили.  

Азия вече е с години пред Европа по отношение на възприемането на електронни велосипеди, където е обичайно семействата да се откажат изцяло от автомобил в полза на електрически велосипед.

Но колкото и ефективни да са електронните велосипеди, когато става въпрос за алтернативи за транспорт, те все още изглежда се разглеждат като по-добър вариант в сравнение със скъпите електрически автомобили – особено когато става въпрос за обществена политика.

Но това не означава, че електрическите автомобили не са важна част от уравнението.

Американците пътуват с кола много повече от всяко друго превозно средство. По този начин замяната на автомобилите, задвижвани с бензин, с електрически автомобили е важна част от намаляването на емисиите, които водят директно до изменението на климата.

Но не всеки има десетки хиляди долари за нов електрически автомобил.

Дори с данъчни кредити покупката на нов автомобил невинаги е най-устойчивото решение. Електрическите велосипеди, от друга страна, често могат да бъдат закупени за доста под 2000 долара, а много добри опции дори съществуват за по-малко от 1000 долара. Дори луксозните модели от висок клас обикновено струват между 3500 и 6000 долара или на цената на употребяван Nissan Leaf.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години