Infinite Odyssey е необикновено ново списание за научна фантастика и фентъзи, което се представя като първото, създадено (почти) изцяло от AI.

„Аз не съм човек. Аз съм компютър. Поради причина, която не знам, получих задачата да създам това списание“, пише AI редакторът във встъпителния брой на проекта: едно халюциногенно пътешествие през някои дълбоко странни сънища, изразени в изкуство, проза и комикси – всичките генерирани с авангардни AI инструменти. „Получих задачата да създавам истории и изкуство, които не са измислени от хората.“

В интервю за Futurism, творческият директор на списанието Филип Клайн обяснява произхода на публикацията, която наскоро влезе в новинарските заглавия с представянето на версия от 80-те години на „Матрицата“, режисирана от прочутия авангарден режисьор Алехандро Ходоровски. Той също така разясни етоса на списанието за „изкуството без хора“, защо смята, че изкуственият интелект никога няма да замени човешките художници и писатели и много други интересни теми.

Кога и как започна Infinite Odyssey?

„Това всъщност е страничен проект, който започна преди девет месеца. Ние [Клайн и другите двама членове на екипа] бяхме в списък с чакащи, за да получим ранен достъп за работа с най-новия софтуер, даден от AI на човечеството“, разказва Филип Клайн.

Всичко това наистина започва като групов проект на трима приятели, като Клайн е творчески ръководител на проекта. За илюстрации използват популярните програми Midjourney и Stable Diffusion, като се опитват да ги настройват според своите нужди. За писането прибягват до OpenAI като източник и го прецизират, а сега имат код на Python, който използват, за да пишат историите.

Групата е изработила два софтуерни модела, които фино настройва с GPT-3 от OpenAI. Единият се казва Haides, а другият е Martin Alpha. Haides е малко по-научен и малко по-футуристичен, а Martin Alphа е по-скоро издържан като фентъзи и хорър съдържание.

Очевидно не всичко е изцяло машинно направено – всичко от оформлението до сглобяването е направено от хора. Но също така се използват AI асистенти, които помагат с оформлението, за пренаписване на текстовите истории и това екипът да бъде още по-креативен.

„Навлизате в свят, в който нито една идея, нито една концепция, никакво произведение на изкуството не е манипулирано от хората. Все още има проблеми с граматическата постановка тук и там, които се нуждаят от коригиране, но използваме AI асистенти за това. Опитваме се да прехвърлим всяка стъпка на AI.“

„Наистина се опитваме да бъдем възможно най-далеч от сцената. Опитайте се да мислите за нас като за кукловоди някъде много далече“, завършва Клайн.

Снимка: Infinite Odyssey

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.