Ако някога попаднете на борда на космически кораб в орбита около Марс, не бива да очаквате кой знае каква гледка. Прашната атмосфера на планетата най-вероятно ще скрие от погледа ви иначе вълнуващите пейзажи на нейната повърхност.

"Най-добрият начин да я видите, е като направите дигитални снимки и след това ги обработите на компютър", разказва планетарният геолог Алфред Макюън от NASA. Той е част от екипа зад High Resolution Imaging Science Experiment, или HiRISE (камерата, разполжена на борда Марс Риконъсънс Орбитър - космическият апарат, който извършва геологичо разузнаване и изследване на Марс). 

Мощната HiRISE камера е заснела над 50 000 зрелищни снимки с висока резолюция от орбита около Марс за последните 12 години. Финландският режисьор Ян Фрьодман използва именно този богат архив, за да превърне снимките в динамично триизмерно панорамно видео. От оцветяването на снимките до напасването им в безупречна мозайка процесът е бавен и сглобяването отнема три месеца, но Фрьодман работи методично и със старание.

"Колкото повече работа вършех, толкова повече научавах колко невероятна е тази планета", казва той, цитиран от Wired.

Тагове: