Можем да добавим още едно нещо към постоянно увеличаващия се списък от неща, които изкуственият интелект може да прави в съвременния свят: да програмира всичко, което кажете на обикновен английски. Искате някакъв екстравагантен банер, чийто текст променя цвета си на всеки няколко секунди? Кажете това на OpenAI Codex, и той ще го програмира за един миг.

OpenAI Codex, който е наличен в бета-версия и само с онлайн записване, е простичък инструмент с интерфейс от три прозореца: в един пишете вашите команди, във втори виждате кода, генериран в резултат на тези команди, и трети, където се изпълнява кодът. Поне на теория може да използвате алгоритъм за всякакви задачи - от програмиране на десетки езици до създаване на прости игри с Javascript и няколко инструкции.

Възможностите наистина са изненадващо големи. Интелектът с лекота разпознава прости команди, като „направи черен кръг“, но и тълкува правилно по-сложни контекстуални команди като „направи го по-малко“ и дори поредица от инструкции като „ако триъгълникът и кръгът се преплитат, остави разстояние между тях“.

Може би най-положителната характеристика на този AI е това, че може да се използва дори от хора без познания по математика и програмиране.

Всъщност точно тази достъпност вероятно е една от причините OpenAI все още да не дава свободен достъп до Codex. Любопитно ще бъде да видим какво ще се случи, ако една от инструкциите към програмата, зададена от чакащ, бъде тя да се самоунищожи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца