Всички сме ги виждали - неясни изображение от камери за наблюдение, които все едно се присмиват на технологичния прогрес. Но от Google решиха да демонстрират, че звеното им за разработки на изкуствен интелект не бездейства и благодарение на нови открития неясните фотографии стават кристални - точно като по поръчка на Хорейшо в CSI:Miami.
Публикацията, озаглавена „Висококачествено генериране на изображения с помощта на дифузионни модели“, разкрива какви са точно пробивите и как благодарение на тях снимка с ниска резолюция се превръща в детайлна снимка с висока разделителна способност. Освен в криминологията това може да бъде прилагано за възстановяване на стари семейни снимки или подобряване на медицински изображения. Концепцията „дифузионни модели“ беше представена от Google още през 2015 г., но до този момент отстъпваше на други методи за обучение, наречени „дълбоки генеративни модели“.

Първият представен метод се нарича SR3 (Super-Resolution via Repeated Refinement), който е бил обучаван чрез преднамерено „повредени“ фотографии. Моделът е трябвало да „обърне“ процеса, а успеваемостта му е изключително добра при портрети и естествени изображения.

Отличните резултати при SR3 са провокирали Google да продължат напред със CDM (class-conditional diffusion model). Най-обобщено казано, CDM се обучава по данни на ImageNet да подобрява разделителната способност на малките изображения и да генерира изключително висококачествени резултати. Google споделят: „Ние сме развълнувани да продължим да тестваме границите на дифузионните модели за голямо разнообразие от генеративни проблеми с моделирането“.
А ние сме развълнувани от факта, че всички трикове в криминалните филми вече не граничат с научната фантастика и някои хватки от тях продължават да се превръщат в реалност.

Снимки: Google/Shutterstock

Виж още: Защо според специалистите трябва веднага да изтриете Google Chrome?