Audi обяви, че тества нова двустранна система за зареждане със своите електрически автомобили, която ще им позволи да съхраняват слънчева енергия.

Двустранното зареждане, наричано още Vehicle-to-home или vehicle-to-grid, има огромен потенциал да засили възможностите на е-колите, но към момента много малко автокомпании развиват технологията. Японската Nissan е една от малкото, които обявиха намеренията си в тази посока, и сега Audi се присъединява към това.

Според немците двустранното зареждане ще намали разходите за електричество, които собствениците на е-коли търпят, както и ще допринесе за опазването на природата. В комбинация с фотоволтаична система слънчевата енергия може да се съхранява временно и да се използва при нужда. По този начин технологията ще стане особено привлекателна за собствениците на е-коли, които имат източник на слънчева енергия у дома. Освен всичко е-колата може да съхранява и ползва допълнителното електричество, което не се използва от електрическите уреди у дома. По същия начин самата кола може да захранва дома, ако има нужда от това, например при авария.

Целта на Audi е системата да бъде използваема в ежедневието, както и да бъде максимално лесна за използване – единственото, което трябва да направите, е да включите колата и всичко останало се случва автоматично.

Засега Audi не дава никакъв срок за потенциалната комерсиализация на технологията.  

Снимка: Audi

Виж още: Apple Car Key – как работи и кога ще може да го използвате

 

Тагове: