Ново изследване показва, че програма с изкуствен интелект (ИИ) може да определи дали непушач е изложен на висок риск от развитие на рак на белия дроб, като прегледа само една рентгенова снимка.

"Този инструмент на изкуствения интелект отваря вратата за опортюнистичен скрининг на никога непушачи с висок риск от рак на белия дроб, като се използват съществуващите рентгенови снимки на гръдния кош", казва в изявление авторът на изследването д-р Майкъл Т. Лу, съдиректор на Центъра за изследване на сърдечносъдови изображения в Масачузетската болница.

Това е от решаващо значение, тъй като Националната мрежа за борба с рака (NCCN) препоръчва компютърна томография за рак на белия дроб само за лица с 1.3% или по-висок риск от развитие на рак на белия дроб в рамките на шест години - което понастоящем включва пушачи или лица с фамилна анамнеза за рак на белия дроб.

Според Американското дружество за борба с рака обаче от 10 до 20% от случаите на рак на белия дроб са при непушачи. Но тъй като лекарите нямат начин да предвидят кои непушачи са изложени на най-голям риск от рак на белия дроб, те са изключени от федералните насоки за препоръките за скрининг.

В новото проучване изследователите тестват своя модел с изкуствен интелект, наречен CXR Lung-Risk, върху хиляди рентгенови снимки на гръдния кош от непушачи на възраст между 55 и 74 години. ИИ идентифицира 28% от тях като изложени на висок риск от рак на белия дроб.

От тази високорискова група почти 3 от 100 души са развили рак на белия дроб в рамките на шест години, което е повече от два пъти над минималния праг, при който се препоръчва скрининг. Изследователите представиха резултатите си на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка (RSNA), която се проведе между 26 и 30 ноември.

CXR Lung-Risk е модел за дълбоко обучение, което означава, че той се учи чрез разпознаване на модели и от собствения опит на системата, като премества данните между много слоеве невронни мрежи по начин, подобен на този, по който се учат хората. Изследователите обучават алгоритъма със 147 497 рентгенови снимки на гръдния кош на 40 643 асимптоматични пушачи, както и на непушачи от проучването за скрининг за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците (PLCO), което се провежда между 1993 и 2001 г. Някои от тези хора са развили рак на белия дроб в рамките на шест години след включването им в проучването.

След това изкуственият интелект разгледа немаркирани рентгенови снимки, направени между 2013 и 2014 г., на 17 407 непушачи, за да определи вероятността за бъдеща диагноза, като категоризира пациентите в групи с нисък, умерен и висок риск.

При 2.9% от пациентите от високорисковата група, които са развили рак на белия дроб, рискът от развитие на рак на белия дроб е бил 2.1 пъти по-висок в сравнение с групата с нисък риск. Те също така значително надхвърлят прага от 1.3%, при който се препоръчва скрининг.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица