Американската компания Transmit Security има мисия: да отърве света от досадните пароли, и за целта вече събра 543 милиона долара.

Този кръг за набиране на средства е най-големият в историята на компаниите за киберсигурност. С него Transmit Security вече се оценява на 2.2 милиарда долара и ще използва събраните средства, за да реализира идеята си за свят без пароли. Всяка година компаниите губят милиони долари заради фундаментално лесни за отгатване пароли и системи за сигурност. Над 80 процента от всички хаквания на компании са свързани със слаби пароли, а средната сума за поддръжка при рестартирането на една парола на служител е 70 долара.

Transmit Security разработва биометрично базирана система за идентификация без пароли, която вече се ползва от големи банки като Santander и UBS. Към момента системата обработва над 9000 заявки на секунда и може да редуцира времето за идентификация от една минута на две секунди.

Transmit Security не е единствената компания, която иска да работи в свят без пароли. Microsoft преди време обяви плана си да направи логването в Windows 10 без пароли, а Apple все повече лансира метода за идентификация без парола в iCloud Keychain, базиран на FaceID и TouchID.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година