Европейският съюз (ЕС) се готви да разкрие дигитален портфейл, който ще позволи на гражданите в блока да съхраняват данни за плащания и пароли, съобщава Financial Times. Приложението също така ще позволи на жителите във всички 27 държави да съхраняват официални документи като шофьорска книжка и достъп до различни частни и обществени услуги с един онлайн идентификатор.

Досега отделните държави - членки на ЕС, са издавали свои собствени цифрови лични документи, но не всички са съвместими и възприемането е сравнително ниско - само в 19 държави. С пандемията, принуждаваща много хора да работят онлайн, ЕС ще популяризира идеята за общоблоков идентификатор като начин за по-лесен достъп до публични и частни услуги.

Потребителите ще могат да отворят приложението чрез сканиране на пръстови отпечатъци или ретина, въпреки че окончателните подробности все още не са фиксирани. Цифровият портфейл няма да бъде задължителен, но се предполага, че ще предложи на гражданите по-голяма цифрова сигурност и гъвкавост. За да защити неприкосновеността на личния живот, ЕС ще попречи на компаниите да използват каквито и да е данни, събрани от личните документи за маркетинг и други търговски дейности.

Като пример бихте могли да използвате цифровия си портфейл, за да наемете кола отдалечено чрез приложения, които могат да потвърдят вашата самоличност и да издадат електронен ключ, за да можете да се отдалечите, без да чакате на опашка. Процесът ще бъде "лесен, сигурен и ще защити хората онлайн", според източниците на FT.

ЕС планира да въведе новата система след около година.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)