Специалисти по киберсигурност от NordLocker са установили, че масивните 1.2 TB, съдържащи идентификационни данни за вход, бисквитки на браузъра, данни за автоматично попълване и информация за плащания, са извлечени от злонамерен софтуер. Базата данни съдържа 26 милиона идентификационни данни за вход, 1.1 милиона уникални имейл адреса, повече от 2 милиарда бисквитки на браузъра и 6.6 милиона файла. В някои случаи жертвите съхраняват пароли в текстови файлове, създадени с приложението Notepad. Като допълнение са засегнати и над 1 милион изображения и повече от 650 000 Word и .pdf файлове. Засечено е, че зловредният софтуер е успял да направи и скрийншоти посредством уеб камера. 

Данните са извлечени между 2018 и 2020 г. от повече от 3 милиона компютъра, като произходът им е от месинджъри, игри, email и заразени файлове. Нещата няма да свършат дотук: очаква се този пробив да рефлектира и върху портфейли с криптовалути. NordLocker все още не са достигнали до първоизточника на софтуера, нито са сигурни, че това са финалните му измерения. Информация и алгоритми за подобен тип хакерски атаки са вече широкодостъпни, което наистина е изключително притеснително явление. Потребителите, които искат да определят дали данните им са били компрометирани, могат да проверят в сайта Have I Been Been Pwned.  

Снимки: Unsplash

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: