Докато коварният вирус зика продължава да навлиза на територията на Съединените щати и местните власти вече посъветваха бременните жени да избягват Маями Бийч в щата Флорида заради скорошните случаи там, учените продължават надпреварата с времето за създаването на ефективна ваксина.

Сега Националният институт по здравеопазване и една частна компания търсят доброволци за доста стряскаща задача - те трябва да бъдат заразени с опасния вирус, за да могат да участват в тестовете на обещаваща нова ваксина, преди тя да бъде пусната за масова употреба. За да контролират най-добре експеримента и да наблюдават развитието на вируса, учените искат да заразят доброволците през зимата, тъй като тогава комарите не са активни. Всеки от групата доброволци ще бъде инфектиран с различно количество вирус, за да се прецени къде е границата, отвъд която настъпва заразата.

Ако първите тестове през декември са успешни, през януари 2017 г. ще се пристъпи към мащабни тестове с 5000 доброволци от Южна Америка и Карибите, където зика до момента е най-активен, пише Engadget.

Виж още: Учени разкриха ДНК модела на коварна плесен, заплашваща с изчезване бананите по света