Опасна плесен, която от известно време заплашва банановата реколта по цял свят, може да доведе до пълното изчезване на вкусния плод в рамките на следващите десет години, предупреждава Science Daily.

Ето защо учените използват процеса, наречен секвениране на ДНК, за да анализират по-подробно опасния вредител и да разберат как точно функционира той. Става въпрос за болест по бананите, наречена разговорно "черно листо", която се причинява от бактерия с името Pseudocercospora fijiensis.

Използвайки секвениране на генома, учените от университета на Калифорния "Дейвис" и холандския университет "Вагенинген" са надникнали в ДНК модела на плесента и са установили, че всъщност не една, а цели три бактерии причиняват болестта. Заразата се разпространява по въздуха и това я прави много опасна, тъй като може да засегне голям брой бананови дръвчета. Благодарение на ДНК анализа учените вече знаят как плесента взаимодейства с банановото дръвче и тази информация може да се използва за създаването на разновидност на обикновеното дръвче, която обаче да е естествено устойчива на заразата.

Виж още: Учени вдигнаха топка във въздуха само със силата на звука

Тагове: