Известно уравнение, използвано в търсенето на извънземен живот, е вдъхновило нов модел, който оценява шансовете за предаване на COVID-19.

Новият модел - който по същество представлява едно уравнение с няколко термина, умножени заедно - оценява риска от предаване на COVID-19 по въздуха. Изследователите са били мотивирани в работата си по друга проста, но исторически значима математическа формула, известна като уравнението на Дрейк, която оценява шансовете за намиране на интелигентен извънземен живот в нашата галактика. Разработено през 1961 г. от астронома Франк Дрейк, уравнението се основава само на седем променливи и осигурява "лесна за разбиране рамка" за разглеждане на нещо толкова привидно невъзможно за пресмятане, като броя на извънземните цивилизации, казват авторите.

Те искат да предоставят подобна рамка за разбиране на риска от предаване на COVID-19.

"Все още има много объркване относно пътищата на предаване на COVID-19. Това е отчасти защото няма общ "език", който улеснява разбирането на свързаните рискови фактори", казва в изявление съавторът на изследването Раджат Митал, професор в Катедрата по Машиностроене в университета "Джон Хопкинс".

"Какво наистина трябва да се случи, за да се зарази човек? Ако можем да визуализираме този процес по-ясно и количествено, можем да вземем по-добри решения за това, кои дейности да възобновим и кои да избягваме."

Новият модел, публикуван на 7 октомври в списание Physics of Fluids, разделя предаването на COVID-19 на три етапа: изхвърляне във въздуха на капчици, съдържащи вируси, от заразен човек; дисперсията на тези капчици и вдишването им от податлив човек. Като цяло моделът е съставен от 10 променливи, участващи в предаването на COVID-19, включително честота на дишане на заразените и податливи хора, количеството вирусни частици в издишаните капчици и времето, през което е изложен на тях възприемчив човек.

Що се отнася до маските за лице, изследователите изчисляват, че при равни други фактори сценарий, при който както заразените, така и податливите индивиди носят маски N95, може да намали риска от предаване с фактор 400 спрямо такъв, при който и двамата изобщо не носят маски. Хирургическите маски могат да намалят предаването с коефициент 10, а маските от плат с фактор 7, ако и двете страни носят маски.

Снимка: MARISSA LANTERMAN / JOHNS HOPKINS UNIVERSITY

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)