Нов вирус, открит в Марианската падина, се смята за най-дълбокия, откриван някога.

Вирусът, наречен vB_HmeY_H4907, е открит на дълбочина 8839 метра в Марианската котловина, която в най-ниската си точка на дъното на Тихия океан се спуска до около 11 000 метра.

Вирусът е бактериофаг - вид форма на живот, която заразява бактерии, преди да превземе клетъчните им механизми, за да генерира повече свои копия.

"Доколкото ни е известно, това е най-дълбоко изолираният фаг в световния океан", казва в изявление водещият автор Мин Уанг, морски вирусолог в Океанския университет на Китай в Циндао.

Новооткритият вирус заразява бактерии от вида Halomonas и го прави лизогенно, което означава, че вмъква генетичния си материал в бактериалния геном и се репликира, без да убива бактериите. Това може да се дължи на суровите условия, в които са еволюирали както вирусът, така и бактериите, което означава, че той не може да си позволи да убие своя гостоприемник.

Halomonas може да бъде открит в целия океан, включително на морското дъно на Антарктида и в седиментите около дълбоководните хидротермални извори. Като провеждат генетичен анализ на vB_HmeY_H4907, изследователите откриват, че неговият ареал вероятно е също толкова широк, колкото и този на бактериите, които заразява.

Малко се знае за вирусите, които обитават най-дълбоките райони на океана, наречени зона Хадал, а новооткритият вирус е едва третият, за който е известно, че заразява живеещите там бактерии Halomonas. Бактериите и вирусите, които живеят на тези дълбочини, са толкова чужди за хората, че имунните ни клетки дори не регистрират съществуването им, което ги прави на практика невидими.

Учените твърдят, че следващата им стъпка ще бъде да открият още мистериозни дълбоководни вируси и да се задълбочат в малко познатите начини, по които те взаимодействат с гостоприемниците си.

Снимка: NOAA Office of Ocean Exploration and Research, 2016 Deepwater Exploration of the Marianas

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI

 

Тагове: