Изменението на климата понастоящем представлява огромен риск за ледените шелфове в Антарктика, което само подхранва все повече изследванията в района и за това има основателна причина. Сега група учени, работещи в най-южния регион на нашата планета, са открили нещо масивно, живеещо под Антарктида.

Според проучване, публикувано във Frontiers in Marine Science, изследователите са открили масивен жив свят под ледената повърхност на Антарктида, който може да е голям до 5 милиона квадратни километра. Често се смята, че този континент има враждебен климат и е нулева точка за промените, които носят повишаващите се глобални температури.

В продължение на десетилетия учените са изследвали фотосинтезиращите водорасли, които се образуват около Антарктида през летните месеци, вярвайки, че те се появяват едва когато ледът се разтопи, давайки път на слънчевата светлина да достигне до водораслите. Сега обаче изглежда, че нещо масивно може да живее под Антарктида дори когато ледът не е разтопен.

Изследването предполага, че все още може да има огромно количество от тези водорасли, живеещи постоянно под леда, който покрива континента. По същество това би локализирало огромен свят, намиращ се под антарктическия лед, което е невероятно да се осмисли, като се има предвид колко враждебна смятаме, че е тази област на света заради ниските минусови температури.

В продължение на десетилетия учените са вярвали, че нищо не може да живее под замръзналата повърхност на Антарктида. Поради това възможността за това откритие предизвиква всичко, което знаем за този регион на нашия свят и с повече изследвания бихме могли да открием още повече живи форми под Антарктида.

Тюлените, пингвините и други животни, аклиматизирани в този регион, все още оцеляват тук, но фактът, че има и друг живот, може да е доста впечатляващ, особено като вземете предвид колко често водораслите и планктонът разчитат на енергията от Слънцето, за да процъфтяват. Сегашното разбиране е, че дупки в ледения южен океан могат да дадат на водораслите достатъчно слънчева светлина, за да се захранват през по-студените месеци от годината.

Снимка: Unsplash

Виж още: Изненадваща находка в Арктика помага в търсенето на извънземен живот