Изследователи от Stanford Medicine са направили обещаващо откритие, което в бъдеще може да доведе до нови методи за лечение на рак. Учените са провели тестове, при които са променили геномите на кожни микроби и бактерии, за да се борят със смъртоносното заболяване. Тези променени микроби били нанесени върху болни от рак мишки и ето че туморите започнали да се разсейват.

Въпросната бактерия, наречена Staphylococcus epidermidis, е взета от козината на мишки и е променена, за да произвежда протеин, който стимулира имунната система по отношение на специфични тумори. Експериментът изглеждаше изключително успешен, като модифицираните бактерии убиваха агресивни видове метастатичен рак на кожата, след като бяха внимателно нанесени върху козината. Резултатите бяха постигнати и без забележимо възпаление.

"Изглеждаше почти като магия", казва д-р Майкъл Фишбах, доцент по биоинженерство в Станфорд. "Тези мишки имаха много агресивни тумори, растящи по хълбоците им, и ние им приложихме нежно лечение, при което просто взехме тампон с бактерии и го втрихме в козината на главите им."

Това е още едно навлизане в неразбираемия свят на микробиомите и всички бактерии, които живеят в тях. В наши дни се говори за чревните биоми, но кожата също е приемник на милиони и милиони бактерии, гъбички и вируси, а предназначението на тези организми често е неизвестно.

В този случай учените откриват, че клетките на Staph epidermidis предизвикват производството на имунни клетки, наречени CD8 T клетки. Изследователите по същество отвличат S. epidermidis да произвежда CD8 T клетки, които се насочват към специфични антигени. В този случай антигените са били свързани с тумори от рак на кожата. Когато клетките се сблъскат с подходящ тумор, те започват бързо да се възпроизвеждат и да свиват образуванието или да го унищожават напълно.

"Да наблюдаваме как тези тумори изчезват - особено на място, отдалечено от мястото, където приложихме бактериите - беше шокиращо", казва Фишбах. "Трябваше ни известно време, за да повярваме, че това се случва."

Както при всички нови методи за лечение на рак, има някои сериозни забележки. На първо място, тези експерименти се провеждат върху мишки. Хората и мишките са биологично сходни в много отношения, но много лечения, които действат върху мишки, са неуспешни при хората. Изследователите от Станфорд нямат представа дали S. epidermidis предизвиква имунен отговор при хората, въпреки че кожата ни е пълна с него, така че може да се наложи да намерят друг микроб, който да променят. Освен това лечението е предназначено за лечение на тумори от рак на кожата и се прилага локално. Остава да се види дали ползите се пренасят и върху други разновидности на заболяването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Графенът току-що счупи още един голям рекорд във физиката