Докато SpaceX продължава да се насочва към третия си интегриран изпитателен полет на Starship, НАСА също така тества пригодността на горната степен на Starship да позволи на астронавтите да живеят и работят на лунната повърхност. Starship е централен компонент на спускаемия апарат на НАСА Human Landing System (HLS) за програмата Artemis и една от основните причини, поради които беше избран, е неговият обем.

Този обем, който позволява на НАСА да достави огромни количества товари на лунната повърхност, след като Starship влезе в експлоатация, означава също, че астронавтите трябва да използват асансьор, за да се спуснат от помещенията за екипажа на върха на кораба до земята под тях.

Въпреки че SpaceX не се притеснява да споделя напредъка си в разработването на Starship в Тексас, фирмата е малко по-тиха при разработването на лунния модул Starship. Този спускаем апарат представлява персонализирана горна степен на Starship, която ще бъде пригодена към условията за кацане на Луната и изискванията за дългосрочна обитаемост.

Една от ключовите характеристики на лунния спускаем апарат е неговият асансьор, тъй като без него астронавтите няма да могат да излязат от кораба и да се разходят из Луната. Всъщност, тъй като по-голямата част от горната степен на кораба Starship са или резервоари, или двигатели, превозните средства, предназначени за мисии на Марс, също биха могли да разчитат на асансьор, за да превозват екипажа и товара до повърхността.

Сега НАСА сподели първото публично достъпно изображение на асансьор, подобен на този, който нейният екипаж на "Артемида" ще използва, за да напусне кораба си и да се спусне на лунната повърхност. Тъй като SpaceX разработва ракетите Starship в Тексас, астронавтите на космическата агенция тестваха макет на асансьора на Starship SpaceX, вероятно в съоръженията на фирмата в Хоторн, Калифорния.

Въпреки че НАСА все още не е обявила екипажа за мисията си "Артемида 3", изборът на екипаж за теста на асансьора HLS на SpaceX е интересен. Двама астронавти, Никол Ман и Дъглас Уилок, тестваха оборудването. Сред тях само Ман е част от поколението астронавти "Артемида", което космическата агенция обяви през декември 2020 г. Тя е част от група от 18 души, които ще летят на различни мисии до Луната, а последното пътуване на Ман в Космоса приключи през март тази година, след като тя завърши мисията на SpaceX на Crew-5 до Международната космическа станция.

Поради изискванията за придвижване и работа на Луната астронавтите на "Артемида" ще използват чисто нови космически костюми, изработени от Axiom Space. Тъй като тези костюми в момента се изработват, астронавтите използваха макети на костюми като част от теста. Те предоставиха на SpaceX обратна информация за превключвателите на асансьора, пространството, оборудването за безопасност и работата му по време на придвижването до и от лунната повърхност.

Снимка: SpaceX

Виж още: Вентилаторът на PS5 работи различно според нуждите на всяка игра

 

Тагове: