Нов анализ на лунните скали, донесени от мисиите "Аполо", за първи път разкрива наличието на водород. Това откритие предполага, че бъдещите астронавти ще могат да използват водата, налична на Луната, за поддържане на живота и за ракетно гориво.

Изследователи от Военноморската изследователска лаборатория на САЩ (NRL), на които НАСА предостави лунните проби за научно изследване, обявиха миналата седмица, че са открили водород в проба 79221 от лунната почва. Смята се, че откритият водород е възникнал в резултат на непрестанните пориви от слънчев вятър и дори от удари на комети върху Луната.

"Водородът има потенциала да бъде ресурс, който може да се използва директно на лунната повърхност, когато там има по-редовни или постоянни инсталации", казва в изявление водещият автор на изследването Катрин Бърджис, геолог в NRL. "Намирането на ресурси и разбирането как да ги събираме, преди да стигнем до Луната, ще бъде изключително ценно за космическите изследвания."

Според една от оценките на НАСА изстрелването на бутилка вода до Луната би струвало хиляди долари. Така че, за да се намалят разходите, ледът на Луната може да се използва на място като вода за астронавтите - и всъщност може да се разгради на съставките си (водород и кислород), за да се използва като ракетно гориво за пътуванията между Луната и Земята. Може би някога то ще може да се използва и за пренасяне на хора до Марс, а може би и отвъд него.

През 2020 г. данните от SOFIA, вече пенсиониран летящ инфрачервен телескоп, показаха, че водата на Луната може да е разпръсната под формата на лед по цялата ѝ повърхност, а не в басейни, ограничени до постоянно засенчените области близо до северния и южния лунен полюс.

Интересно е, че астронавтите от "Аполо" са събирали лунни скали не в близост до южния полюс на Луната, където много страни се надяват да установят дългосрочно присъствие, а в близост до екватора. По този начин новите открития "имат важни последици за стабилността и устойчивостта на молекулярния водород в региони отвъд лунните полюси", пишат учените в новото изследване.

Снимка: Unsplash/NASA/Johnson Space Center

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач

 

Тагове: