Според настоящия стандартен модел в основата на цялата позната физика стоят четири фундаментални сили: електромагнетизъм, гравитация и силни и слаби ядрени сили. От средата на 80-те години на миналия век обаче физиците си задават въпроса дали не съществува пета фундаментална сила, която би помогнала да се обяснят някои наблюдавани аномалии. Оттогава насам много изследвания смело твърдят, че са открили тази неуловима сила.

През 1986 г. например учени от Масачузетския технологичен институт смятат, че антигравитацията може би би могла да бъде пета сила, а през 2000 г. друга група нарича силата „квинтесенция“ като начин за обяснение на тъмната енергия. През 2015 г. изследване на Унгарската академия на науките откри частица, 30 пъти по-тежка от електрона, която би могла да бъде в основата на петата сила, а от американската лаборатория „Фермилаб“ смело заявиха, че са на прага на откриването на тази мистериозна сила едва миналата година.

Разбира се, има и силен контингент от физици, които смятат, че пета сила изобщо не съществува.

Един от предложените начини да се провери дали такава сила може да съществува, е да се наблюдават внимателно траекториите на астероидите, а малко близки до Земята астероиди се наблюдават толкова добре, колкото Бенну. Ново изследване на международен екип от учени анализира Бенну, за да се опита да постави ограничения върху възможна пета фундаментална сила в търсене на свръхлека тъмна материя.

Бенну, един от най-опасните близки до Земята обекти, е щателно проследяван чрез оптични и радарни астрометрични данни, откакто е открит през 1999 г. Като дестинация за мисията за извличане на астероид OSIRIS-REx, допълнителните радиометрични и оптични навигационни данни за проследяване в X-обхвата добавиха още по-голяма точност на траекторията. Идеята е, че всяко отклонение в очакваната траектория на астероида може да е резултат от действието на неизвестна пета сила.

„Интерпретирането на данните, които виждаме от проследяването на Бенну, има потенциала да допринесе за разбирането ни на теоретичните основи на Вселената, като потенциално може да промени разбирането ни за Стандартния модел на физиката, гравитацията и тъмната материя“, казва в изявление за пресата Ю-Дай Цай, водещ автор на статията. „Траекториите на обектите често се характеризират с аномалии, които могат да бъдат полезни при откриването на нова физика.“

Траекториите на небесните обекти са давали невероятни открития и преди. Например Нептун за първи път е „открит“ не чрез телескоп, а чрез щателните изчисления на орбитата на Уран и откриването на гравитационни аномалии в нея. Подобна техника обаче не е безотказна, тъй като някои учени също смятаха, че между Слънцето и Меркурий съществува планета на име Вулкан. Това очевидно се оказа невярно.

„Тези резултати подчертават потенциала на проследяването на астероиди като ценен инструмент в търсенето на свръхлеки бозони, тъмна материя и няколко добре мотивирани разширения на Стандартния модел“, казва в изявление за пресата Съни Ваньоци, доцент в Университета в Тренто, Италия, и съавтор на изследването.

Въпреки че това изследване не откри „доказателства в данните за наличието на пета сила, влияеща върху движението на Бенну“, продължението на ORSIRIS-REx, OSIRIS-APEX, може да предостави още повече данни, тъй като мисията се приближава към астероида Апофис. Тъй като този астероид ще премине покрай Земята през 2029 г., подробното изследване на неговата траектория ще даде още повече ограничения за петата сила, отколкото това, което Бенну може да предостави.

И така, докато в лабораториите за ускорители по света продължава изследването на петата сила, някои учени се обръщат към Космоса, за да отговорят на най-дълбоките загадки на физиката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият хардуер на Nintendo е будилник - и е изключително сладък