От 2015 г. базираната в Калифорния компания, наречена Mojo Vision, разработва интелигентни контактни лещи. Подобно на умните очила, идеята е да поставите полезна AR графика пред очите си, за да помогнете за изпълнението на ежедневните задачи. Сега един функциониращ прототип ни доближава до крайния продукт.

В публикация в блог Дрю Пъркинс, главен изпълнителен директор на Mojo Vision, каза, че е първият, който има „демонстрация на очите на интелигентна контактна леща с добавена реалност“. В интервю за CNET той заяви, че е носил само едната леща в продължение на час. В крайна сметка Mojo Vision би искала потребителите да могат да носят два Mojo Lens едновременно и да създават 3D визуални наслагвания.

Според неговия блог главният изпълнителен директор е успял да види през контактната леща компас и надпис на екрана. Тестът е преминал успешно и при демонстрираното зелено, едноцветно изображение на Алберт Айнщайн.

В сърцето на обектива е процесор Arm M0 и Micro LED дисплей с 14 000 пиксела на инч. Диаметърът му е само 0.02 инча (0.5 мм) със стъпка на пикселите от 1.8 микрона. Пъркинс твърди, че това е „най-малкият и плътен дисплей, създаван някога за динамично съдържание“.

Разработването на лещата като цяло включва фокус върху миниатюризацията на физиката и електрониката, пише Пъркинс. Mojo Lens разработи своята система за управление на захранването с „медицински микробатерии“ и собствена интегрална схема за управление на захранването.

Mojo Lens също използва персонализиран магнитометър, акселерометър и жироскоп за проследяване. Целта е AR информацията да остане видима дори когато движите очите си. Движението на очите е от съществено значение, тъй като няма управление с жестове, каквото имат някои смарт очила като Ray-Ban Stories. В допълнение джаджата има гласов контрол, каза представител на Mojo Vision, но основният метод за управление на потребителския интерфейс е проследяване на очите.

Една от най-големите пречки пред смарт очилата е колко тромави и странни могат да изглеждат. Някои устройства като Stories и Nreal Air прибягват до външен вид, подобен на слънчеви очила, за да се борят с това.

Контактната леща звучи така, сякаш има потенциала да бъде дори по-дискретна от AR очила, представящи се като обикновени Ray-Ban очила. Но настоящият прототип използва „релеен аксесоар“, както се изразява представителят на Mojo Vision, носен около врата. Той включва процесор, GPU и 5 GHz радио за изпращане и получаване на данни към и от обектива.

Блогът на Пъркинс прогнозира, че хората може да се разхождат с интелигентни контактни лещи в рамките на 10 години. Той рисува свят, в който спортистите носят интелигентни контактни лещи за целенасочена, засилена тренировка. Той също така описва използването на интелигентни контактни лещи за показване на полезна информация, като например кога кола на Uber идва да ви вземе от летището или информация за физическо и психическо здраве.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft ограничава достъпа до технологията, идентифицираща емоции