Емоциите могат да са доста объркващи и справянето с тях може да не е по силите и на най-добрия специалист. Привично за съвремието, хората се опитваме да решим всички свои проблеми чрез технологиите, но и те невинаги разполагат с капацитет да се справят с абсолютно всички задачи по най-правилния начин.  
Ето защо Microsoft постепенно премахва публичния достъп до редица инструменти за анализ на лицето, задвижвани от изкуствен интелект, включително и този, който твърди, че идентифицира емоцията на субекта от видеоклипове и снимки. 
Експертите публично критикуват всички подобни инструменти, защото израженията на лицето, които се смятат за универсални, се различават в различните популации. Освен това не би трябвало да се приравняват външни прояви на емоции с вътрешни чувства.

 
Решението на Microsoft е част от по-голямо преразглеждане на етичните политики за изкуствен интелект на компанията. Актуализираните стандарти за отговорен AI на компанията (за първи път очертани през 2019 г.) наблягат на отчетността за установяване кой използва нейните услуги и по-голям човешки надзор върху това, къде се прилагат тези инструменти. 
На практика това означава, че Microsoft ще ограничи достъпа до някои функции на своите услуги за разпознаване на лица (известни като Azure Face) и ще премахне изцяло други. Потребителите ще трябва да кандидатстват за използване на Azure Face за идентификация на лицето например, като заявят пред Microsoft точно как и къде ще внедряват своите системи. Някои случаи на използване с по-малко вреден потенциал (като автоматично замъгляване на лица в изображения и видеоклипове) ще останат с отворен достъп. 
В допълнение към премахването на публичния достъп до своя инструмент за разпознаване на емоции Microsoft също така премахва способността на Azure Face да идентифицира „атрибути като пол, възраст, усмивка, окосмяване на лицето, коса и грим“. 
Microsoft също така въвежда подобни ограничения за своята функция Custom Neural Voice, която позволява на клиентите да създават AI гласове въз основа на записи на реални хора.  
Считано от 21.06.2022 г., тези функции престават да бъдат предлагани на нови клиенти, а достъпът до съществуващите такива ще бъде отменен на 30 юни 2023 г. 
Въпреки това, докато Microsoft оттегля публичния достъп до тези функции, тя ще продължи да ги използва в поне един от собствените си продукти: приложение на име Seeing AI, което използва машинно зрение, за да опише света за хора със зрителни увреждания. 

Снимки: Microsoft

Виж още: Инженер на Google вярва, че AI на гиганта е развил собствено съзнание 

Виж още: