В медицински пробив, привидно изваден направо от сценария на Minority Report, напълно сляп 78-годишен мъж възвърна зрението си, след като получи първия в света имплант на синтетична роговица.

Според израелския вестник Israel Hayom пациентът е бил първият получател на нов имплант, разработен от компания, наречена CorNeat, и е бил в състояние да види членове на семейството си и да разпознава цифри веднага след операцията.

Наречен KPro, имплантът е първият синтетичен продукт, който може да се интегрира директно в очната стена, за да замести наранени или неправилни роговици - прозрачният слой, който предпазва предната част на окото, - без да е необходима донорска тъкан. Дегенерацията на роговицата е често срещано заболяване сред възрастните хора и може да възникне в резултат на заболявания и физическа травма.

Докато в момента се използват съществуващи лечения за проблеми, свързани с роговицата - включително други изкуствени импланти на роговицата, - свързаните хирургични процедури често са сложни и обикновено се считат за последна инстанция. За разлика от тях имплантът KPro изисква сравнително проста процедура, която включва минимални шевове и рязане, оставяйки пациента с по-малко видими признаци на операция.

Нещо повече, CorNeat твърди, че техният имплант използва биомиметичен материал, който „стимулира клетъчната пролиферация“ и води до „прогресивна тъканна интеграция“, което предполага, че алтернативното лечение всъщност може да се интегрира в съществуващата очна тъкан на пациента с течение на времето. Наистина впечатляващо.

Манипулацията буди доста прилики с току-що излязлата видеоигра Cyberpunk 2077, която дава възможност на играчите да ъпгрейднат своя телесен хардуер чрез поредица от кибернетични импланти, за да придобият свръхчовешки способности, и макар да не предполагаме, че CorNeat KPro подобрява по същия начин зрението на пациента, със сигурност изглежда голяма стъпка в посока към комерсиализация на синтетични телесни подобрения.

Снимка: CorNeat

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома