Ново контролно табло ще позволи на хората да проследяват напредъка на един от най-уникалните спътници на Земята от всяка точка на света. Американското Планетарно общество създаде нов уебсайт, който постоянно ще показва статуса на финансирания с дарения спътник, докато обикаля около планетата.

Слънчевият платноход LightSail 2 е наследник на LightSail, космически кораб, който бе изстрелян през 2015 г. и чиято основна мисия бе да покаже, че платно може да се разгърне в Космоса. Екипът загуби комуникация с първия LightSail седмица след като напусна околоземна орбита. Впоследствие връзката бе възстановена, после отново загубена, докато най-накрая станахме свидетели на впечатляващата гледка на разгърнато платно в Космоса.

LightSail 2 е по-амбициозен и дори ще опита да маневрира през пространството и да се издигне в различни орбити, използвайки слънчева светлина. Уебсайтът за следване на мисията ще е достъпен за хора от цял свят, сред които и 23 331 души, които участваха в кампанията на Kickstarter, събрала 1 241 615 долара за космическия кораб.

Данните в таблото LightSail 2 Mission Control ще се актуализират всеки път когато спътникът комуникира със Земята, и ще включват информация за приблизителното му местоположение, колко дълго време е в орбита, колко бързо се върти и какво е състоянието на неговото слънчево платно.

В момента платното на Light Sail 2 е прибрано в капсулата. Но Планетарното общество изчислява, че около две седмици след изстрелването на 24 юни платното трябва да се разгъне, като тогава ще се простира до размера на боксов ринг. Когато това се случи, възможно е спътникът да бъде видим за хората на Земята - особено ако преминава при изгрев или залез-слънце.

За да имате най-голяма възможност да видите LightSail 2 със собствените си очи, проверете кога платното ще се разгърне и кога ще премине над вашата географска област.

Виж още: Tesla счупи рекорда за най-дълъг 24-часов пробег на е-кола