Човечеството използва много енергия и макар слънчевият ѝ вариант тук, на земята, да допринася за покриване на част от нуждите ни, учените отдавна разсъждават над хипотезата, че добиването на слънчевата енергия директно от Космоса ще бъде много по-евтино. Сега Китай възнамерява да стане първата държава, която ще направи точно това. Пекин обяви плана си да построи станция за слънчева енергия, която ще седи в орбита около земята на 36 000 км височина.

Изграждането на ранна експериментална космическа електроцентрала е започнало в разположения във вътрешността град Чунцин.

Изследовател от Китайската академия за космически технологии казва, че космическата слънчева електроцентрала обещава да предостави "неизчерпаем източник на чиста енергия за хората". Благодарение на нея електрическите автомобили могат да бъдат зареждани по всяко време и на всяко място. Тя може надеждно да доставя енергия 99 процента от времето, шест пъти по-интензивно от слънчевите ферми на земята.

Китайските учени първо планират да построят и пуснат в експлоатация малки и средни слънчеви електроцентрали, които да бъдат пуснати в стратосферата, за да генерират електроенергия между 2021 г. и 2025 г. Следващата стъпка ще бъде космическа слънчева електроцентрала с мегават ниво, предвидена за строителство през 2030 г.

Битката за Луната: кой ще стъпи там отново. Първи?

---

Впечатляващи снимки със смартфон? По-лесно е, отколкото предполагате (част 1)