Blue Origin успешно проведе още един тестов старт на новата си система New Shepard. Ракетата и капсулата New Shepard се приземиха безопасно обратно в базата на компанията в западната част на щата Тексас около 10 минути след излитането. Капсулата достига височина около 105 километра, излизайки извън международно разпознатата граница на околоземната орбита.

Така компанията на милиардера Джеф Безос изпрати своята суборбитална ракета в космоса на 11-ия си тестов полет - част от продължаващите усилия на компанията да подготви превозното средство за живи пътници. На този старт нямаше никакви човешки пасажери, но корабът носеше десетки изследователски товари до ръба на космоса и обратно за NASA и други организации.

Корабът на Blue Origin за бъдещите космически туристи е New Shepard - ракета, предназначена за многократна употреба, предназначена за полет на 100 километра над Земята, пресичаща границата до космоса. На тази височина всички пътници на борда ще изпитат само няколко минути безтегловност, преди да се върнат на повърхността на планетата.

За да стигне до тази височина, ракетата трябва да излети от стартовото съоръжение на Blue Origin в Западен Тексас, издигайки в небето капсулата за екипажа. След като ракетата достигне правилната височина, капсулата се отделя от ракетата и двете части на превозното средство се носят високо над Земята за няколко минути. След това те се връщат обратно на планетата, за да кацнат леко на земята; парашути спускат капсулата към Земята, докато ракетата отново запалва двигателя, за да се приземи изправна върху площадка за кацане. Това е пътуване, което отнема само 11 минути, но ще бъде доста интензивно за всеки на борда.

Досега Blue Origin имаше много успехи с тестовите си полети. New Shepard се приземи девет от десетте пъти, които е летяла, а системата доказа, че може да запази хората в безопасност дори при случаи на аварии. Въпреки това, все още няма солиден график за това кога първите пътници ще летят на космическото превозно средство, а компанията все още не е започнала да продава билети на клиентите. Ракетата, летяща тази седмица, е третата версия на New Shepard, а Blue Origin е построила дори четвърта версия, която ще отведе първите екипажи в космоса. Тази ракета трябва да лети през тази година според Blue Origin, но точно кога все още е неясно.