Технологичната компания Canon въведе дистопичен начин да се справя с проблемите с морала на работното място, защото инсталира камери с изкуствен интелект, който разпознава усмивки, в един от китайските си офиси. Камерите пускат вътре само усмихващи се служители, което поне теоретично гарантира, че всеки служител е 100 процента щастлив през цялото време.

Това е най-новата противоречива технология за наблюдение с помощта на изкуствен интелект и алгоритъм, чиято цел е да наблюдава и оценява продуктивността на служителите. Други инвазивни подходи включват наблюдаването с камери на продължителността на обедната почивка и следенето на служителите извън офиса с мобилни приложения.

Идеята на Canon е, че служителите не са заменени от алгоритми и изкуствен интелект, а вместо това технологиите помагат за тяхното управление. Според Canon технологиите ускоряват работата точно както се е случило по време на индустриалната революция през XVIII век.

Подобно явление не е срещано само в Китай. Amazon e най-явният пример за новата трудова динамика, тъй като с алгоритми подрежда работниците в складовете по продуктивност и уволнява тези на дъното на класацията. Дори много модерни офис пакети като Microsoft 365 вече идват с вградени инструменти за наблюдение, които стават все по-използвани от компаниите в условията на работа от къщи.

Снимка: Canon

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)