Virgin Galactic обяви, че е сключила сделка с NASA за превоз на частни космонавти до МКС. Новината е изненадваща, защото досега компанията на Ричард Брансън все още не е извършила нито един платен суборбитален полет, да не говорим за орбитален. В същото време договорът с NASA иска от Virgin Galactic да открие клиент, готов да заплати цената на приключението и да координира транспорта до станцията. На теория това означава, че Virgin Galactic всъщност може да посредничи за пътувания на компании като SpaceX и Boeing, както и руската капсула "Союз".

Идеята е, че Virgin Galactic ще разработи план за протичането на пътуването, а NASA ще го одобри.

По този начин Virgin Galactic може да открие нова ниша за себе си, след като засега не успява да се наложи в космическите полети. Компанията обаче може да се позиционира като посредник в комерсиализицаията на ниската околоземна орбита, работейки с други американски космически компании. Във Virgin Galactic работят много бивши служители на NASA и тя вече разработва тренировъчна програма за космонавти за бъдещи суборбитални полети. Компактният кораб VSS Unity пък е особено подходящ за обучение на частни пасажери.

Дори да не достигнат орбита, пътниците ще изпитат същите ефекти като нулева гравитация и високо налягане, сякаш са на орбитален космически кораб. Подобна услуга няма да бъде само за богати космически туристи, но ще може да включва в пътуванията учени и дори държавен персонал.

Виж още: Starship е приоритет за Space X и Илон Мъск