Virgin Galactic скоро ще стане първата компания за космически туризъм, чиито акции ще се търгуват на борсата. Основаната през 2004 г. от Ричард Брансън компания ще продаде 49 процента от себе си на новосъздадена компания на име Social Capital Hedosophia Holdings Corp, която ще я представлява на борсата. Сделката включва и инвестиция на стойност 800 милиона долара, които трябва да финансират бъдещите космически дейности на Virgin Galactic, докато тя излезе на печалба.

Virgin Galactic прогнозира, че това ще стане към лятото на 2021 г., от който момент нататък тя ще работи на печалба на годишна база. До една година пък трябва да полетят и първите космически туристи.  

Важната крачка напред става във време, когато младата индустрия за космически туризъм все още се опитва да открие правилен бизнес модел. Virgin Galactic на Брансън в крайна сметка ще се конкурира с Blue Origin на Джеф Безос и SpaceX на Илон Мъск. Virgin Galactic твърди, че вече е продала стотици билети на стойност 250 000 долара за място, срещу които бъдещите космически туристи си гарантират 90-минутно пътуване до ръба на Космоса. Нейният пътнически космически кораб VSS Unity за пръв път летя едва през миналия декември, така че очакванията и напрежението със сигурност са големи.

Излизането на борсата на Virgin Galactic трябва да стане през втората половина на годината, след като компанията получи обичайните разрешения.  

Виж още: Вече може да следите слънчевия платноход LightSail 2 в полета му около Земята (ВИДЕО)

 

Оцени:
Рейтинг: 4