SpaceX приключи успешно важна операция, чиято цел бе да превърне в реалност първото приземяване на ракета на западния бряг на Съединените щати. Досега компанията ползваше подвижни платформи в открито море или площадката на нос Канаверал, Флорида, докато този път тя се опита да свали ракетата на твърда калифорнийска земя.

Основната задача на мисията беше извеждането на сателита SAOCOM 1A, но SpaceX също планира успешно приземяване на първата степен на ракетата във военновъздушната база "Ванденберг", която се намира на около 200 километра северозападно от Лос Анджелис.

Приземяването беше възможно, тъй като става дума за сравнително компактен полет: изпращане на относително лек товар (1600-килограмовия сателит на Аржентинската космическа агенция) в ниска околоземна орбита на височина около 600 км. Предимството на този вид кацане в сравнение с "приводняването" на платформа-дрон е, че скъсява с няколко дни процедурите по инспекция и евентуално междуполетно обслужване на ракетите.

Изпратеният сателит е първият от два спътника на космическата агенция на Аржентина, които ще работят заедно със сателити на Италия.

Аржентинският сателит ще бъде използван при бедствия и за наблюдение на земята. Той е оборудван с радари, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв сателит.

Тагове: