NASA се подготвя за нова космическа мисия, която цели създаването на най-прецизната карта на Земята досега. В края на тази седмица космическата агенция ще изстреля сателита ICESat-2, който е оборудван с лазерната система ATLAS, съобщава CNET.

ATLAS разполага с шест лазерни лъча, които ще изстрелват по 10 000 пулса към Земята всяка секунда. Това е равно на около 20 трилиона фотона във всеки пулс.

Учените ще измерват времето, за което един фотон стига до Земята и се връща обратно. Това ще даде точна представа на учените за височината и формите на земния релеф. С оглед на дистанцията, времето за пътуване на фотоните и темпото на лазерния пулс измервания ще могат да се правят приблизително на всеки 97 см изминато разстояние.

Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво. Сателитът ще прави по 4 обиколки на Земята годишно, като това ще даде възможност да се следят промените в топографията и влиянието на климатичните промени.

"Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година" - каза Том Уогнър от програмата "Криосфера" на NASA.

Както името на ICESat-2 подсказва, това е вторият подобен сателит. Първият работеше в периода 2003 - 2010 г. Неговият лазер можеше да изпраща само 40 пулса в секунда. Новата версия на ATLAS е значително по-мощна и ще помогне за създаването на още по-точна топографска карта на Земята.

Тагове: