Когато първите два елемента на станцията Gateway на NASA достигнат до Луната през 2024 г., те ще бъдат изведени в Космоса с ракета Falcon Heavy. Договорът за рекордните 331 милиона долара между NASA и SpaceX е втората поръчка за изстрелване, която NASA възлага на компанията само за две седмици.  

След като достигне лунна орбита, Gateway ще изпълнява ролята на база за космонавтите и тяхното оборудване, пътуващи за Луната като част от програмата Artemis на NASA. Двойката модули, които Space X ще изведе в Космоса, са двигателното и жилищното отделение, които две отделни компании сторят по поръчка на NASA, съответно за 375 милиона и 187 милиона долара.

Двигателното отделение ще осигурява захранването и движението на станцията в лунна орбита, а жилищното ще дава на космонавтите място за престой по пътя им към Луната. Мисията трябва да излети най-рано през май 2024 г.

Като част от подготовката си за програмата NASA възлага поръчки на частни компании, за да ускори календара на проекта. През януари обаче научихме, че NASA е отложила два от тези договори, което хвърля сянка на съмнение относно амбициозната цел за кацане през 2024 г.

Снимка: NASA

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: