Най-големият слънчев телескоп в света е заснел забележително детайлно фини характеристики на Слънцето, включително редки гледки на разпадащи се слънчеви петна.

Разположен на върха на планина на хавайския остров Мауи, слънчевият телескоп Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) наблюдава Слънцето през последната година, събирайки данни с висока резолюция за активността или липсата на такава в трислойната атмосфера на слънцето. Използвайки тези данни, учените се надяват да отговорят на някои от най-големите въпроси за Слънцето, като например защо външната му атмосфера, или короната, е много по-гореща от видимата му повърхност и как магнитните му полета рязко се преформатират и изхвърлят мощни струи плазма от слънчевата атмосфера.

Новоиздадената мозайка DKIST включва гранулирани изгледи на слънчеви петна с размерите на Земята върху "повърхността на Слънцето", която всъщност е най-ниският атмосферен слой, наречен фотосфера. Слънчевите петна са тъмни, сравнително хладни участъци, където се намират силни магнитни полета, които са дом на бъдещи изригвания и разрушителни коронарни масови изхвърляния.

Такива петна имат тъмни централни области, известни като умбра, където магнитните полета са най-силни. Тези центрове на слънчевите петна са заобиколени от издължени нишковидни области, наречени penumbra, които се виждат на новите изображения като "ярки нишки", пишат членовете на екипа на DKIST в описанието на изображението.

За заснемането на тези изображения DKIST използва мощна камера, наречена Visible-Broadband Imager, която е първият инструмент, включен в експлоатация на телескопа, и е в състояние да прави изображения с висока резолюция на фотосферата и хромосферата. Телескопът е заснел безброй "тъмни, фини нишки" в хромосферата, които са резултат от обилната активност на магнитното поле отдолу, казват учените.

Слънчевите петна не съществуват вечно; те траят приблизително една седмица и се увеличават и намаляват с напредването на 11-годишния цикъл на активност на Слънцето. Последните снимки на DKIST показват слънчево петно, което "в крайна сметка ще се разпадне", разкрито от светлинен мост, простиращ се през умбрата на слънчевото петно.

Снимка: Unsplash/NSF/AURA/NSO

Виж още: Космически телескоп откри вода около мистериозна комета