Малко вероятно е да не сте попадали във водовъртежа от италианското вдъхновение: освен природа и вкусна храна тази европейска държава е потопена в красота и изкуство. Векове наред анализаторите се опитват да разберат коя е причината италианските произведения да постигат такъв перфекционизъм, който е повлиял и определено е въздействал върху световната култура.
И докато те търсят отговори, италианската стартираща компания Robotor е изобретила машина, която е почти толкова добра в извайването на мраморни шедьоври, колкото и нейните предшественици от епохата на Ренесанса. Пред CBS News основателят на Robotor Джакомо Масари уверено заявява, че резултатът се доближава до оригинала на 99%. Все пак той признава, че „човешкото докосване прави разликата. Този един процент е толкова важен“.
Дискусиите около това, че AI скоро ще обезличи изкуството, стават все по-популярни, но Масари е на мнение, че по-скоро „роботната технология не краде работата на хората, а просто я подобрява“.

Най-новият скулптор робот на Robotor, наречен 1L, със своята височина от почти 4 метра е гигант от цинкова сплав, който може да работи неуморно по всяко време на денонощието. Компанията нарича технологията си революционна, защото материалът вече може да бъде трансформиран без значение колко сложни са условията. Твърдението им: „Ние навлизаме в нова ера на скулптурата, която вече не се състои от счупени камъни, длета и прах, а от сканиране, облаци от точки и дизайн“, звучи почти като слоган.
В контрааргумент Лоренцо Калчинай - скулптор към катедралата във Флоренция - заявява, че се надява, „че определено ноу-хау и знания ще останат винаги, въпреки че колкото повече вървим напред, толкова по-трудно ще бъде да ги запазим“.

Снимки: Robotor

Виж още: Първият в света робот адвокат ще защитава човек в съда