Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е забелязал вода около рядка комета, разположена в основния астероиден пояс между Юпитер и Марс.

Наблюдението представлява още един научен пробив за космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), тъй като за първи път около комета в основния астероиден пояс е открит газ, в този случай водни пари. Това е важно, тъй като показва, че водата в ранната Слънчева система може да се е запазила под формата на лед в основния астероиден пояс.

"В миналото сме виждали обекти в главния пояс с всички характеристики на комети, но само с тези прецизни спектрални данни от JWST можем да кажем "да", това определено е воден лед, който създава този ефект", казва в изявление астрономът от Университета на Мериленд Майкъл Кели, който е ръководител на това изследване. "С наблюденията на JWST на кометата 238P/Read сега можем да докажем, че водният лед от ранната Слънчева система може да се запази в астероидния пояс."


Откриването на водни пари около кометата 238P/Read може значително да засили теориите, че водата, жизненоважна съставка за живота, е била доставена на нашата планета от Космоса чрез комети. Но изследването на кометата също така разкри една загадка: въглеродният диоксид, който астрономите очакваха да видят, липсва в кометата 238P/Read.

Привидната липса на въглероден диоксид около кометата 238P/Read е по-изненадваща за екипа, отколкото откриването на водни пари, тъй като това съединение по предишни изчисления съставлява до 10% от летливите вещества в кометите, които лесно се изпаряват от Слънцето.

Екипът заяви, че има две възможни причини за липсата на въглероден диоксид на кометата 238P/Read. От една страна, кометата може да е имала въглероден диоксид по време на формирането си, който е загубила благодарение на затоплянето от Слънцето.

"Пребиваването в астероидния пояс за дълго време би могло да доведе до това - въглеродният диоксид се изпарява по-лесно от водния лед и би могъл да проникне навън в продължение на милиарди години", каза Кели.

Алтернативната теория за липсата на въглероден диоксид е, че тази комета от главния пояс може да се е образувала в област от Слънчевата система, лишена от това съединение.

Както подсказва името му, основният астероиден пояс е дом предимно на скалисти тела като астероидите. Въпреки това в него понякога се срещат и тела, подобни на комети, като кометата 238P/Read. Тези кометни тела могат да бъдат разпознати по това, че периодично се осветяват, тъй като около тях има ореол от материал или кома. Те могат да развият и опашка, която е характерна за кометите.

Опашката на кометата произлиза от твърд леден материал, който се превръща директно в газ чрез процес, наречен сублимация, когато кометите се приближават към Слънцето и се нагряват. Тази сублимация е причината астрономите да изказват предположението, че всички комети идват от Пояса на Кайпер, който се намира покрай Нептун, или от Облака на Оорт, за който се смята, че съществува на самия край на Слънчевата система; и двете места биха осигурили защита на водния лед в тези тела от слънчевата радиация, което би позволило той да се запази, докато място по-близо до Слънцето, близо до Марс, не би могло.

Класификацията на "кометите от главния пояс" е сравнително нова и кометата 238P/Read е един от трите обекта, които спомогнаха за установяването на това семейство комети, намиращи се по-близо до Земята. Наблюдението на кометата в такива детайли е успех за мощния космически телескоп и за първи път се потвърждава наличието на газ в комета от главния пояс.

Снимка: NASA, ESA

Виж още: Странен обект, 10 милиона пъти по-ярък от Слънцето, противоречи на физиката