Базираната в Калифорния ZeroAvia е нова компания, която иска да строи и продава самолети, работещи с водородно гориво. Тя твърди, че нейните машини ще се произвеждат по-евтино и ще летят по-икономично от стандартните самолети, захранвани с керосин. Освен това машините на ZeroAvia няма да произвеждат никакви вредни въглеродни емисии, които иначе правят авиоиндустрията един от най-големите замърсители в света.

Първоначалният план на ZeroAvia е да създаде малки самолети с 10 - 20 места, които летят на къси разстояния до 1000 км. Компанията вече е провела няколко успешни тестови полета със свой прототип, който попада в клас Piper M. Прототипът има шест места, подобно на бизнес класата, и в момента е най-големият самолет в света, който лети без изкопаеми горива и при нулеви вредни емисии.

Въпреки че идеята за екологични самолети се обсъжда от десетилетия, по нея се работи отскоро. Авиационните регулатори в САЩ дадоха разрешение на ZeroAvia за нейния прототип по-рано тази година. Тя е една от десетината млади компании, които работят по електрически и хибридни прототипи.  

За разлика от колите обаче самолетите изискват огромно количество енергия и към момента батериите са прекалено тежки и скъпи за тях. Технологията, която позволява на Tesla да постигне 500 км пробег с Model 3, не може да захрани дори двуместен самолет за полет от няколко километра.

Виж още: Американските военни избират аналоговото пред дигиталното

 

Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от HiEnd

650 космически кораба дават интернет на Северния полюс

16 | 06.09.2019