В ход, който изненада мнозина, шефът на NASA Джим Бриденщайн обяви пред американския Сенат, че предстоящият кораб на aгенцията Orion може да бъде изстрелян с комерсиална ракета. Това е първият път, когато подобна възможност е загатната от NASA.

Първият полет на Orion, който се нарича EM-1 или Exploration Mission-1, е насрочен за юни 2020 г. Той ще бъде без екипаж и ще изпрати капсулата около Луната за шест дни. Именно с тази мисия трябваше да дебютира новата тежка ракета на NASA, наречена SLS или Space Launch System. За съжаление SLS претърпя поредица от забавяния заради технически и финансови проблеми, което отлагаше и самата мисия. Изглежда, че сегашната администрация на NASA все пак иска да види някакъв напредък по отношение на лунната програма и следващата опция за това е използването на частнa ракета. Решението дали това ще стане и кой ще е нейният оператор, ще бъде взето до няколко седмици.

В момента има само две ракети, способни да изведат капсулата на NASA. Това са Falcon Heavy на SpaceX и Delta IV Heavy на ULA. За да бъде изведена цялата мисия в орбита, ще трябват две изстрелвания, като първото ще изведе капсулата в ниска орбита, а второто ще я засили към Луната и обратно.

Най-важното в случая обаче е, че NASA публично призна за чужди ракети, които могат да изместят нейната собствена такава. Това поставя въпроса, има ли изобщо бъдеще в SLS, и ще бъде интересно да проследим развоя на темата.

Тагове: