НЛО - или неидентифицирани аномални явления (НАН), както се наричат сега - са обект на засилен контрол от страна на правителството на САЩ през последните години поради високопоставени свидетелства от достоверни свидетели. За да хвърли светлина върху това, което някои смятат за неотложна заплаха за националната сигурност, която представляват НЛО, Подкомисията по национална сигурност на границата и външните работи на Камарата на представителите проведе в сряда (26 юли) във Вашингтон изслушване, озаглавено "Неидентифицирани аномални явления: последици за националната сигурност, обществената безопасност и прозрачността на правителството".

Трима ключови свидетели дадоха показания по време на изслушването: Райън Грейвс и Дейвид Фравор, двама бивши летци от Военноморските сили на САЩ, които съобщиха за широко оповестени срещи с неизвестни обекти във военното тренировъчно въздушно пространство; и Дейвид Груш, награждаван ветеран от американската армия и разузнавач от Пентагона.

Във встъпителните си думи представителят Глен Гротман от Републиканската партия заяви, че "трябва да изискваме прозрачност от Министерството на отбраната", като добави, че "Конгресът признава, че темата за НЛО е многостранна и изисква внимателен подход, основан на данни". Представителят Тим Бърчет отиде още по-далеч: "Трябва да кажем на хората в Пентагона, че не те работят за нас, а че ние работим за тях. И точно в това е смисълът. Това е въпрос на прозрачност на правителството. Не можем да се доверим на правителство, което не се доверява на своите хора".

По време на встъпителните си думи представителят Джаред Московиц заяви, че "американската общественост има право да научи за технологии с неизвестен произход, нечовешки интелект и необясними явления". Московиц допълни, че всяко разкриване на класифицирана информация трябва да се прави внимателно, като посочи как съществуването на технологията за невидимите хеликоптери не е било публично известно, преди един от тях да бъде използван при нахлуването през 2011 г. в комплекса, в който се намираше Осама бин Ладен. "Но не можем да позволим това да се използва като щит, за да държим американския народ в пълна неведение за основни истини", добави Московиц.

В свидетелските показания, последвали встъпителните изявления, Груш твърди, че му е било казано за съществуването на "многогодишна програма за извличане на информация за катастрофи на НЛО и обратен инженеринг" и му е бил отказан достъп до нея, което го е накарало да подаде жалбата за подаване на сигнали. Груш, който от 2019 до 2021 г. е бил член на краткотрайната работна група на Пентагона за НЛО, заяви пред комисията, че подаденият от сигнал се основава на "информация, която ми беше предоставена от лица с дългогодишен опит в легитимността и службата на тази страна, много от които също така споделиха убедителни доказателства под формата на снимки, официална документация и класифицирани устни показания пред мен и много различни мои колеги".

На свой ред в показанията си Грейвс заяви пред комисията, че броят на НЛО случаите в американското въздушно пространство е крайно слабо отразен.

"Тези наблюдения не са редки или изолирани. Те са рутинни", каза Грейвс. "Военните екипажи и търговските пилоти - обучени наблюдатели, чийто живот зависи от точната идентификация - често стават свидетели на тези явления." Грейвс описва как военноморски летци, действащи по източното крайбрежие на САЩ, са станали свидетели на обекти, които сякаш са останали неподвижни пред лицето на ураганни ветрове, преди внезапно да се ускорят до свръхзвукова скорост.

Въпреки необичайния характер на тези наблюдения и близостта им до военното въздушно пространство на САЩ Грейвс казва, че той и колегите му, както и други пилоти, които са имали подобни срещи, в миналото са се колебаели да съобщават за тях.

"Стигмата, свързана с НЛО, е реална и силна и поставя под въпрос националната сигурност", каза Грейвс пред комисията. "Тя заглушава комерсиалните пилоти, които се страхуват от професионални последствия, и обезкуражава свидетелите. То само се утежнява от неотдавнашните твърдения на правителството, поставящи под въпрос достоверността на показанията на очевидците."

Грейвс се позовава на неотдавнашната група за проучване на NASA относно НЛО, като заявява, че агенцията "има голяма роля по отношение на безопасността на търговската авиация и това е едно от първоначалните им задължения като организация", като се има предвид, че NASA вече управлява система за докладване на авиационната безопасност.

Накрая, по време на свидетелските показания на Фравор, бившият пилот на F/A-18 заяви пред комисията, че е обезпокоен от липсата на правителствен надзор, когато става въпрос за "обработка или работа с летящи машини, за които се смята, че не са от този свят".

Снимка: Unsplash

Виж още: Космическият туризъм ще бъде реалност към 2073 г., но малцина биха го пробвали

Тагове: