Ново проучване установи, че повече от половината американци очакват да могат да пътуват в Космоса до пет десетилетия.

Ново проучване на изследователския център Pew анкетира гражданите на САЩ, за да установи какво очакват от космическите полети през следващите 50 години. Проучването събра общи мнения за продължаващата роля на НАСА като лидер в изследването на Космоса, за това как разрастващата се търговска космическа индустрия ще увеличи достъпа до Космоса, както и за темите, които според хората трябва да бъдат основните приоритети на космическата агенция.

Проучването установи, че макар над половината от американците да очакват космическият туризъм да бъде рутинен до 2073 г., много по-малко от тях биха желали сами да предприемат пътуване. 65% от анкетираните са заявили, че не биха искали да отидат в Космоса, ако им се удаде такава възможност. Този брой е с десет процента по-висок от 55%, които очакват това да бъде широко достъпна възможност.

Проучването беше проведено между 30 май и 4 юни тази година и обхвана над 10 000 души, за да установи дали нагласите за пътуване в Космоса са се променили през последните пет години. Подобно проучване беше проведено от Pew през 2018 г. Оттогава броят на американците, които смятат, че през следващия половин век обикновените граждани ще пътуват рутинно в Космоса, се е увеличил с пет процента.

Брайън Кенеди е автор на доклада заедно с Алек Тайсън и техния екип в Pew. Те проучват общественото възприятие на различни теми, свързани с науката и технологиите.

"Сметнахме, че това е подходящ момент да погледнем къде е позицията на обществото по въпросите, свързани с Космоса, след пет години", казва Кенеди пред Space.com.

За контекст, 2018 г. е годината, в която SpaceX изстреля първата ракета Falcon Heavy. Общият брой изстрелвания на компанията за тази година достигна рекордните 21. Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) се сблъска със забавяне на разработката, но беше на път да извърши първото си изстрелване до средата на 2020 г. Вместо това първото изстрелване на SLS се състоя миналата година (2022 г.), при мисията на НАСА "Артемида 1", а тази година SpaceX е на път да осъществи 100 орбитални изстрелвания.

"Много неща се промениха през последните пет години", продължава Кенеди и добавя: "Имаме все по-голямо участие на частни компании, космическият туризъм привидно става все по-реален, а също и все повече държави, които участват в Космоса, като Индия и Китай."

Проучването на Pew разкрива, че 69% от американците смятат, че е от съществено значение САЩ да останат международен лидер в изследването на Космоса. Но начинът, по който това лидерство се поддържа, и ролята на НАСА в това лидерство в сравнение с частната космическа индустрия не са толкова общоприети.

Във въпрос за класиране на приоритетите на НАСА 60% от участниците в проучването посочват наблюдението на потенциално опасни астероиди като основна грижа. Малко под тях - 50%, посочиха мониторинга на климата на Земята като основен приоритет, като по същество издигнаха очакванията за защитата и дълголетието на нашата планета под ръководството на космическата агенция (ако поне 50 - 60% от нас бяха съгласни).

Много по-надолу в списъка с приоритети, на последните две места, се нареждат 11 и 12% от хората, които смятат, че НАСА трябва да даде приоритет на изследването на Марс или Луната от хора. И за двете небесни дестинации 45% смятат, че са "важни, но с по-нисък приоритет", а останалите - че "не са твърде важни/не трябва да се правят". Търсенето на извънземни и на планети, на които има живот, се класира по-високо като основен приоритет на НАСА - 16%.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници