Учени откриха водни изпарения в атмосферата на далечна планета, която е два пъти по-голяма от земята. Това е най-малката планета с вода в атмосферата, открита до момента и учените дори смятат, че е възможно там да вали дъжд. Това прави този космически свят уникален кандидат в процеса по търсене на извънземен живот отвъд пределите на слънчевата система. 

Откритието на вода около екзопланета е особено вълнуващо, защото това е елементът – критична съставка за живота на нашата планета. По същия начин той може да бъде еднакво важен за съществуването на живот на друго място във Вселената. Учените са откривали тези ценни молекули и край други екзопланети, но те не са били толкова подходящи за живот; това са огромни газови гиганти с размери като Юпитер, на които дори няма нормална повърхност и условия за познатия ни живот.

Новооткритата планета се нарича К2-18b и има подходяща орбита около своята звезда, която дава надежди за  наличието на водни ресурси на нейната повърхност.

„За пръв път планета с температура, сходна на земната, има условия за вода  в течно състояние“, казват учените от университета на Монреал.   

При всички положения обаче, не бива да очакваме океани като земните. Всъщност повърхността на планетата изглежда скалиста, а самата звезда до нея е много различна от нашето Слънце.

До момента NASA e открила над 2000 екзопланети.  

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс