Какво се случва, когато капка вода падне върху листо на лотос? Това не е философски въпрос, а природен феномен, който учените изучават и се опитват да разберат в продължение на стотици години. Капката вода отскача от листото и се изтъркулва от него, без да оставя следа.

 

Nokia винаги са били водеща марка в разработките на нови технологии и има защо. Учените, работещи в Nokia Research Center (NRC) в Кеймбридж, са повярвали, че могат да пресъздадат същия ефект върху техен телефон, използвайки нанотехнологиите. И успяват. Главният учен по проекта в NRC в Кеймбридж Крис Боуер (от снимката) казва:

 

„Подобно на много учени и ние се опитваме да копираме това, което природата се е научила да прави в продължение на хиляди години!"

 

Той и екипът му са на финалната фаза от проектирането на уникалния супер хидрофобен водоустойчив слой, който ще се прилага от външната страна на мобилните устройства. Ако някога сте използвали тефлонов незалепващ тиган, сте запознати с действието на обикновените хидрофобни покрития. Благодарение на нанотехнологиите, над революционното супер хидрофобно покритие на Nokia има въздушен слой, който улавя молекулите на водата и гарантира, че капката никога няма да достигне до повърхността.

 

Екипът на NRC в Кеймбридж са създали демонстрация с Nokia Lumia 710, която е била обработена с новото покритие. Заснета с високоскоростна камера, капката вода пада върху третирания слой и отскача като пружина, оставайки цяла, без да се разлее.
Друга полезна характеристика на нанотехнологичното покритие е, че предпазва устройството от неизменните пръстови отпечатъци и притежава антирефлексни свойства. 

 

Дори след всички проведени тестове Крис Боуер добавя, че природата все още триумфира, защото никой досега не е създал водоустойчив слой, който се самопоправя. Това е предизвикателство, което предстои тепърва да се осъществи.

 

 

Тагове: