Военновъздушните сили на Съединените щати изпитаха успешно първия си прототип на хиперзвукова ракета.

Новата AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon на ВВС, или ARRW (Arrow), се очаква да бъде първото хиперзвуково оръжие на армията на Съединените щати, което ще достигне оперативен статус. Точната скорост на AGM-183A не е известна, въпреки това се казва, че оръжието, проектирано от Lockheed Martin, се основава на предишни тестови превозни средства, създадени от DARPA, които имат предполагаема максимална скорост от 20 Mach, или 24 000 км/ч.

Успешният тест на ARRW беше проведен в петък (9 декември) в тренировъчен полигон край бреговете на Калифорния.

„Този тест беше първото изстрелване на пълен прототип на действаща ракета“, пише ВВС в изявлението. „След отделянето на ARRW от самолета ракетата достигна хиперзвукови скорости, по-големи от пет пъти скоростта на звука, завърши траекторията си на полета и детонира в зоната на терминала. Индикациите показват, че всички цели са изпълнени.“

„Екипът на ARRW успешно проектира и тества хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване за пет години“, каза в изявлението на ВВС ген. Джейсън Бартоломей, изпълнителен директор на програмата на Дирекцията за въоръжение. „Изключително съм горд от упоритостта и отдадеността, които този екип показа, за да осигури жизненоважна оперативна способност на нашата ракета.“

Според Военновъздушните сили на САЩ, ракетата е проектирана да „задържа фиксирани, важни, чувствителни към времето цели, изложени на риск в оспорвани среди“, което означава, че ще се използва за насочване към предварително определени обекти на земята, като например фиксирани ракетни силози, радарни станции, съоръжения за противовъздушна отбрана, инфраструктурни съоръжения или дори сгради на щаба на противника  -  общо взето, всичко важно в среда на бойното поле, което не може да бъде преместено и трябва да бъде унищожено бързо.

AGM-183A е подложена на летателни тестове от април 2021 г., но поредица от неуспешни тестове, при които бустерът на ракетата не успя да се задейства, хвърлиха някои съмнения върху програмата. „Очевидно не бихте купили нещо, което не работи“, казаха от ВВС през юли 2022 г. Сега, след като ARRW излетя успешно, е вероятно службата да преоцени плановете си за отмяна на планираните покупки на AGM-183A.

AGM-183A е това, което е известно като летателно средство с ускоряващо плъзгане, което се отнася до бойни глави или снаряди, които се плъзгат към целите си, след като са били издигнати от ракетен ускорител. ARRW се носи под крилото на самолет, като бомбардировача B-52H, който я издигна за този тестов полет, преди да бъде освободена. След това ракетен ускорител с твърдо гориво се запалва, издигайки ракетата до определена надморска височина и скорост, преди обтекателите на полезния ѝ товар да се отворят и да освободят ракетата с клиновидна форма вътре.

Следователно тези ракети с ускоряващо плъзгане не падат по предвидими дъгообразни траектории като балистични ракети; вместо това те се плъзгат надолу към целите си без двигател по по-плоска траектория и са в състояние да извършват резки маневри, докато са в полет.

Тази способност, заедно с екстремните им скорости правят този клас оръжия изключително трудни за откриване, проследяване и унищожаване с настоящите системи за противовъздушна отбрана. За тази цел Министерството на отбраната на САЩ също разработва нови класове прехващачи, за да помогне за противодействие на нарастващата хиперзвукова заплаха в световен мащаб.

Снимка: Lockheed Martin

Виж още: Учен предлага да отгледаме гора в балон на Марс