Стремежът на човека да стане междупланетен вид не се дължи на твърде много часове, посветени на „Междузвездни войни“.

През изминалия век или малко повече поставихме родната си планета под все по-голям натиск. Има пределно пространство и ресурси и дори да предприемем някои екологични стъпки, за да избегнем превръщането на Земята в гигантско сметище, нарастването на населението не показва признаци на спиране. Някои вярват, че заселването на други планети - и по този начин теоретично облекчаване на нарастващото напрежение дори върху най-изобилните ресурси на Земята - е единственият начин да запазим нашия вид.

Като се има предвид това, хората са успели да процъфтяват на Земята благодарение на тези ресурси, което прави колонизирането на други планети невероятно предизвикателство дори ако приемем, че можем да измислим начин действително да транспортираме големи групи хора до нови светове.

За щастие строителният инженер Пол Смит от университета в Бристол има план: той иска да построи земна гора в балон на повърхността на Марс.

„Ако растежът на човешкото население не се контролира, природните зони трябва да бъдат пожертвани“, пише Смит в статия, публикувана наскоро в International Journal of Astrobiology. „Алтернатива е да се създадат повече зони за местообитание, терансформирайки Марс.“

Той прави доста добър сценарий за това.

Марс очевидно е много различна планета от Земята - той е по-студен, по-сух и има много различна атмосфера наред с други големи различия, - но се смята, че съдържа големи запаси от замръзнал лед под повърхността си. При презумпцията, че хората могат да имат достъп и да използват тези запаси, гореспоменатите предизвикателства могат да бъдат насърчени от създаването на контейнер с контролирана атмосфера. Или по-просто казано: балон.

Марсианският реголит също е богат на някои елементи, необходими за земното земеделие, особено фосфор. Все пак струва си да се отбележи, че той не съдържа редица основни микроелементи, както и обогатяващата почвата микробиота и важни организми като земните червеи.

Важно е, че Смит не предполага, че хората трябва да тераформират цялата повърхност на Марс. Вместо това мехурчетата – които той си представя, че биха били модели на стари земни гори – на практика биха служили като оазиси, предлагайки както емоционални, така и практически ползи за пионерите земляни. Интересното е, че идеята звучи подобно на оригиналния междупланетен проект на Илон Мъск преди SpaceX, в рамките на който да изпрати проста ракета до Марс, където ще разположи малка оранжерия.

„Той ще служи като извънземен природен резерват, психологическо убежище и утилитарна ботаническа градина“, пише Смит, „поддържайки ценни за колонистите видове за вторични метаболити (витамини, аромати, парфюми, лекарства, оцветители и подобрители на настроението)“.

Свръхвисоките нива на радиация на Марс вероятно са най-големият проблем в плана на Смит, както и въпросът как различното магнитно поле на нашия прашен червен съсед може да повлияе на растящата растителност.

Но, разбира се, подобни въпроси възникват естествено с междупланетната територия и ако хората един ден успеят да се върнат на Луната, да летят на Марс и отвъд, ще дойдат още много подобни неизвестни. И независимо от това дали онова, което той предлага, е осъществимо, посланието в статията на Смит се чете като обнадеждаващо: че в изследването и дори обитаването на нови светове ще можем да запазим този, който вече имаме.

„От биоцентрична гледна точка световните лидери трябва да са загрижени за бъдещето на живота във Вселената и ролята на човечеството в неговата защита и въвеждане“, пише Смит. „На планета с ограничена обитаемост това е важно задължение. Оцеляването на живота под каквато и да е форма е върховният биоцентричен приоритет.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Марс някога е имал толкова много вода, че е бил практически океански свят