Русия реши да докаже военната си мощ пред света, като представи множество оръжия и военни превозни средства. Лично президентът Владимир Путин откри руското оръжейно изложение „Армия 2022“, което продължава до 22 август в парк „Патриот“ в Кубинка, близо до Москва. Сред експонатите беше и M-81 - роботизирано куче, облечено като нинджа и бегло напомнящо на Spot на Boston Dynamics с изключение на това, че носи RPG-26 на гърба си. Руската информационна агенция РИА Новости публикува видео на М-81, който лежи и се разхожда по време на изложението, което би било доста сладко, ако нямаше прикрепено към себе си оръжие за масово унищожение.

Според създателите си, този образец е способен „да води прицелна стрелба и да транспортира оръжия, а за граждански цели може да се използва в зоната на извънредни ситуации за разузнаване, преминаване през развалини и доставка на лекарства“. The Drive обаче имаха смътен спомен, че са виждали M-81, но не в предходен живот или кошмар, а в Aliexpress под името UnitreeYushuTechnologyDog на Unitree Robotic, и то на цена от 2700 долара.

 

На пръв поглед може и номерът да минава, но на втори - костюмът по всяка вероятност ще остане единственото стабилно нещо - кучето изглежда прекалено „леко“, за да се прицели или да удържи на отката от стрелбата. Съвсем отделно от това миналия месец роденият в Русия изобретател Александър Атаманов показа още едно подобно куче с прикрепен към гърба му картечен пистолет. Явно китайските породи са на мода в Русия в момента.

Снимки: YouTube

Виж още: Роботът CyberOne от Xiaomi сбъдна страха на Илон Мъск (ВИДЕО)