Ако сте от малцината сред нас, които имат две големи сини очи, вие наистина сте много специални.

Не, не говорим за това, че имате пронизващ поглед, който може да проникне в душата на някого, или че винаги се откроявате в тълпата, а за нещо много по-дълбоко. Може да ви се стори трудно за вярване, но според науката всеки, който има сини очи, е потомък на един-единствен човек.

А ако си спомняте училищните уроци, ще знаете, че сините очи всъщност са рецесивни, като с тях се раждат между 8 и 10 процента от хората по света.

И така, каква е историята с този отдавна изгубен прародител?

Трябва да разгледаме едно проучване, което разкрива как генетичната мутация е дошла от един-единствен човек, живял преди 6000 до 10 000 години.

В продължение на години екипи от изследователи работят за разкриване на истината зад тази мистериозна промяна, като в продължение на много години изследват гена OCA2, който определя нивото на кафявия пигмент в човешкото око.

Но се оказва, че генетичната мутация, която кара хората да развиват сини очи, всъщност е от съвсем различен ген, наречен HERC2. Тази хитра природна случайност напълно изключва OCA2, като по този начин превръща кафявото в синьо.

И откъде знаят, че всичко това се свързва с един общ прародител? Това е така, защото всеки един човек със сини очи има абсолютно същата мутация.

Въпреки че все още има много изследвания по темата, общият консенсус е, че мутацията най-вероятно се е разпространила при миграцията на хората от Африка към Европа, което донякъде обяснява защо предимно хората от европейски произход имат сини очи.

Откритието е направено преди повече от десетилетие, през 2008 г., когато учени от университета в Копенхаген първоначално откриват мутацията.

Авторът на изследването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, разказва пред Science Daily: „Междувременно хората, които имат зелени очи, могат да бъдат обяснени с факта, че имат намалено количество меланин в ириса, което е много различно от тези със сини очи“.

„От това можем да заключим, че всички хора със сини очи са свързани с един и същ прародител. Всички те са наследили един и същ ключ на точно едно и също място в своята ДНК.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как изследователите разбиха 11-годишна парола за крипто портфейл за 3 млн. долара

 

Тагове: